#kuihtalam Instagram Photos & Videos

kuihtalam - 36.9k posts

Top Posts

  • Bismillahirrahmanirrahim,
Isnin 20/8/18,
.
Part 2,
Baca resepi & tips sampai habis tau 😁✌️
.
Pulut serimuka kesukaan keluarga. Saya pernah kongsi banyak kali resepi ini dalam IG (sebelum ini tanpa video). Resepi ini juga telah dicuba ramai kawan2 & mendapat feedback yang baik alhamdulillah.
.
Seri Muka (loyang 8in x 8in)
@surianti_kitchen
Loyang disapu minyak & alas dengan plastik tahan panas (tujuan utk memudahkan kita keluarkan dari loyang)
.
Lapisan bawah :
2 cawan beras pulut dicuci bersih dan rendam 30 minit, toskan 
1 cawan santan
1 cawan air
Secubit garam
-panaskan air dalam periuk kukusan dan kukus pulut bersama bahan di atas selama 30 minit. Kacau sebati dan tekan supaya padat di dalam loyang
.
Lapisan atas :
3 biji telur
3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
1 cawan jus pandan (kisar 5 helai daun pandan bersama air, tapiskan)
1 1/4  cawan santan
Beberapa titis pewarna hijau
-satukan semua bahan, kacau sebati dan tapiskan. -masak atas api perlahan sambil mengacau selama 2 - 3 minit (naik wap). Jangan kacau terlalu lama, nanti jadi keras bergentel dan permukaan seri muka akan jadi tidak licin.
.
Cara :
Tuangkan lapisan atas (hijau) ke dalam loyang berisi pulut tadi. Balut tudung periuk kukusan dengan kain/tuala untuk mengelakkan air menitis. Kukus selama 40 minit. Buka tudung periuk dan kukus tanpa tudung selama 5-10 minit untuk mengeringkan air dipermukaan. Matikan api.
.
Nota :
*saya pakai pengukus dari Indonesia dan tak balut tudung periuk kerana air tidak menitis.
*penting : tunggu serimuka betul-betul sejuk, anggaran  4 - 5 jam baru dipotong. Kalau potong semasa panas, akan jadi lembek bahagian atasnya.
.
*sukatan sepenuhnya menggunakan measuring cup/cawan metrik.
.
.
Kalau nak dapat hasil yang baik, kena selalu praktis & jangan putus asa 👌
Selamat mencuba.
.
#jendeladapursurianti #resepi #resepimudah #resepiwarisan #minumpetang #teatime #foodblogger #foodie #foodjournal #foodstagram #instafood #instaphoto #sedap #homesweethome #homemade #simpleyetdelicious😋 #homecooked #pulutserimuka #pulutserimukasurianti #kuihserimuka #kuihtalam #talamserimuka
  • Bismillahirrahmanirrahim,
    Isnin 20/8/18,
    .
    Part 2,
    Baca resepi & tips sampai habis tau 😁✌️
    .
    Pulut serimuka kesukaan keluarga. Saya pernah kongsi banyak kali resepi ini dalam IG (sebelum ini tanpa video). Resepi ini juga telah dicuba ramai kawan2 & mendapat feedback yang baik alhamdulillah.
    .
    Seri Muka (loyang 8in x 8in)
    @surianti_kitchen
    Loyang disapu minyak & alas dengan plastik tahan panas (tujuan utk memudahkan kita keluarkan dari loyang)
    .
    Lapisan bawah :
    2 cawan beras pulut dicuci bersih dan rendam 30 minit, toskan
    1 cawan santan
    1 cawan air
    Secubit garam
    -panaskan air dalam periuk kukusan dan kukus pulut bersama bahan di atas selama 30 minit. Kacau sebati dan tekan supaya padat di dalam loyang
    .
    Lapisan atas :
    3 biji telur
    3/4 cawan tepung gandum
    3/4 cawan gula pasir
    1 cawan jus pandan (kisar 5 helai daun pandan bersama air, tapiskan)
    1 1/4 cawan santan
    Beberapa titis pewarna hijau
    -satukan semua bahan, kacau sebati dan tapiskan. -masak atas api perlahan sambil mengacau selama 2 - 3 minit (naik wap). Jangan kacau terlalu lama, nanti jadi keras bergentel dan permukaan seri muka akan jadi tidak licin.
    .
    Cara :
    Tuangkan lapisan atas (hijau) ke dalam loyang berisi pulut tadi. Balut tudung periuk kukusan dengan kain/tuala untuk mengelakkan air menitis. Kukus selama 40 minit. Buka tudung periuk dan kukus tanpa tudung selama 5-10 minit untuk mengeringkan air dipermukaan. Matikan api.
    .
    Nota :
    *saya pakai pengukus dari Indonesia dan tak balut tudung periuk kerana air tidak menitis.
    *penting : tunggu serimuka betul-betul sejuk, anggaran 4 - 5 jam baru dipotong. Kalau potong semasa panas, akan jadi lembek bahagian atasnya.
    .
    *sukatan sepenuhnya menggunakan measuring cup/cawan metrik.
    .
    .
    Kalau nak dapat hasil yang baik, kena selalu praktis & jangan putus asa 👌
    Selamat mencuba.
    .
    #jendeladapursurianti #resepi #resepimudah #resepiwarisan #minumpetang #teatime #foodblogger #foodie #foodjournal #foodstagram #instafood #instaphoto #sedap #homesweethome #homemade #simpleyetdelicious 😋 #homecooked #pulutserimuka #pulutserimukasurianti #kuihserimuka #kuihtalam #talamserimuka
  • 5,489 226 4 hours ago
  • Kuih Talam Pandan.. Bismillah 😍
#assalamualaikum
#kuihmuih
#kuihtalam #talampandan #versiacuankecil

Kuih Talam Pandan

Lapisan Putih (atas)

1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 kotak kecil santan + 2 cawan air
Secubit garam (bancuh semua & tapiskan)

Lapisan Hijau (bawah)

2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
4 1/4 cawan santan
1/2 cawan jus pandan
Pewarna hijau (bancuh semua & tapiskan)

Cara2:

1) Panaskan pengukus hingga mendidih.. Acuan sapu sedikit minyak..susun dalam tray pengukus 
2) Tuang adunan hijau 1/2 acuan atau 3/4 acuan.. Kukus 10 minit..api jangan besar

3) Kemudian tuang pula adunan putih (guna senduk) tuang penuh atas adunan hijau..kukuskan 15 minit..10 minit buka sekejap penutup pengukus..lap dengan kain penutup tu..kukus lagi 5 minit

4) Tunggu sejuk..cungkil sedikit kuih ni bagi mengeluarkannya dari acuan..sedia dihidang
  • Kuih Talam Pandan.. Bismillah 😍
    #assalamualaikum
    #kuihmuih
    #kuihtalam #talampandan #versiacuankecil

    Kuih Talam Pandan

    Lapisan Putih (atas)

    1 cawan tepung gandum
    1 sudu besar tepung ubi
    1 kotak kecil santan + 2 cawan air
    Secubit garam (bancuh semua & tapiskan)

    Lapisan Hijau (bawah)

    2 1/2 cawan tepung gandum
    1 cawan gula
    4 1/4 cawan santan
    1/2 cawan jus pandan
    Pewarna hijau (bancuh semua & tapiskan)

    Cara2:

    1) Panaskan pengukus hingga mendidih.. Acuan sapu sedikit minyak..susun dalam tray pengukus
    2) Tuang adunan hijau 1/2 acuan atau 3/4 acuan.. Kukus 10 minit..api jangan besar

    3) Kemudian tuang pula adunan putih (guna senduk) tuang penuh atas adunan hijau..kukuskan 15 minit..10 minit buka sekejap penutup pengukus..lap dengan kain penutup tu..kukus lagi 5 minit

    4) Tunggu sejuk..cungkil sedikit kuih ni bagi mengeluarkannya dari acuan..sedia dihidang
  • 1,102 88 22 July, 2018
  • Susah sebenarnya untuk hasilkan seloyang talam sekiranya tiada guide seorang guru
.
Seperti semua tahu, kena masak talam ni sampai naik wap. Apa itu naik wap? Macam mana nak tahu wap tu? Wajib ke masak dulu?
.
Ditambah pula dengan masalah permukaan talam tak cantik. Kuih lembik & benyek. Antara question rating tinggi adalah “kenapa talam saya merekah?” And WHY all of this happen? Sebab tiada guide daripada seorang guru
.
Daripada penyediaan bahan, tips untuk menjimatkan masa dalam pembuatan talam dan juga cara nak potong talam like a pro pun cikgu akan dedahkan di Kelas Talam Popular
.
Antara yang dipelajari
• Srimuka Durian ( Hot Sales cikgu di bazaar ramadhan )
• Srimuka Pandan
• Talam Tokyo Sekaya
• Talam Cendol
• Talam Suji
• Koleh Kacang
• Talam Keladi
• Talam Lapis Putih Merah
.
Tips perniagaan & tips untuk upgrade sales talam anda pun akan didedahkan. Setakat 30 loyang talam sehari memang kacang beb 😎
.
Tarikh : 25 Ogos 2018 ( Sabtu )
.
Masa : 10 pagi - 3 petang
.
Fees : RM250 ( deposit RM100 )
*deposit diperlukan sebagai tanda komitmen. Selewatnya DUA HARI SEBELUM KELAS akan dapat sijil penyertaan
.
Tempat : Cikgu Garang Academy. Seksyen 28, Shah Alam
.
📲 019 664 7769
.
#kelastalam #kuihtalam #talam #talamtokyo #talamanca #talamcendol #talamdurian #talamsuji #talamsuji #talamkeladi #talamjagung #talamberlauk #kelasmasak #kelasmasakcikguhasnah #kelasmasakticerhasnah #kelasmasakcikgugarang #kuihmuih #kuih #kuihtradisional #kuihlapis
  • Susah sebenarnya untuk hasilkan seloyang talam sekiranya tiada guide seorang guru
    .
    Seperti semua tahu, kena masak talam ni sampai naik wap. Apa itu naik wap? Macam mana nak tahu wap tu? Wajib ke masak dulu?
    .
    Ditambah pula dengan masalah permukaan talam tak cantik. Kuih lembik & benyek. Antara question rating tinggi adalah “kenapa talam saya merekah?” And WHY all of this happen? Sebab tiada guide daripada seorang guru
    .
    Daripada penyediaan bahan, tips untuk menjimatkan masa dalam pembuatan talam dan juga cara nak potong talam like a pro pun cikgu akan dedahkan di Kelas Talam Popular
    .
    Antara yang dipelajari
    • Srimuka Durian ( Hot Sales cikgu di bazaar ramadhan )
    • Srimuka Pandan
    • Talam Tokyo Sekaya
    • Talam Cendol
    • Talam Suji
    • Koleh Kacang
    • Talam Keladi
    • Talam Lapis Putih Merah
    .
    Tips perniagaan & tips untuk upgrade sales talam anda pun akan didedahkan. Setakat 30 loyang talam sehari memang kacang beb 😎
    .
    Tarikh : 25 Ogos 2018 ( Sabtu )
    .
    Masa : 10 pagi - 3 petang
    .
    Fees : RM250 ( deposit RM100 )
    *deposit diperlukan sebagai tanda komitmen. Selewatnya DUA HARI SEBELUM KELAS akan dapat sijil penyertaan
    .
    Tempat : Cikgu Garang Academy. Seksyen 28, Shah Alam
    .
    📲 019 664 7769
    .
    #kelastalam #kuihtalam #talam #talamtokyo #talamanca #talamcendol #talamdurian #talamsuji #talamsuji #talamkeladi #talamjagung #talamberlauk #kelasmasak #kelasmasakcikguhasnah #kelasmasakticerhasnah #kelasmasakcikgugarang #kuihmuih #kuih #kuihtradisional #kuihlapis
  • 372 21 31 July, 2018
  • Adik’s Talam Pandan. Talam ini adik saya Yan ❤️yang pandai membuatnya. Adik saya ni penggemar pokok dan bunga. Bila berada dirumah dia, saya teruja dengan hasil tanamannya dari pokok bunga hinggalah tanaman rempah ratus. Segar bugar dan penuh kehijauan dari dari depan hinggalah ke belakang rumah. Cantik tersusun. Suka memasak dan apabila berada dirumahnya kita tak sempat lapar, ada sahaja menunya. Saya selalu kagum dengan Yan, cantik putih macam mak, sangat kreatif pandai melukis, rajin memasak, mengemas dan sangat tabah melalui ranjau kehidupan semasa kecilnya. Moga adik saya sentiasa dibawah lindunganNya dan beroleh kebahagiaan dunia akhirat. 
Kredit Lagu latar : Ai De Ni A  oleh Teresa Teng
🎼🎶🎵🎵🎶🎼🎵🎶🎼🎵🎶
Wǒ ài de nǐ *ya wǒ ài de 
Ku sayang kamu, sayang kamu
Nǐ zài nǎlǐ ya zài nǎlǐ 
Dimanakah dikau, di mana? *️⃣Bahan-bahan lapisan bawah
1 cawan gula
1 cawan tepung beras
¾ cawan tepung ubi kayu
¼ cawan tepung Hoen Kwee (warna hijau)
1 sudu besar air kapur /1 sudu kecil alkaline water
Sedikit garam
2 cawan air
1 ½ cawan air daun pandan (dari 5-7 helai daun)
Pewarna hijau (jika guna tepung Hoen Kwee warna Putih)
Esen pandan (optional)
▪️Kacau atau blend guna blender
*️⃣Bahan-bahan lapisan atas
1 cawan santan (1 kotak kecil santan)
2 cawan air
¾ cawan tepung beras
¼ cawan tepung Hon Kwee (warna putih)
1sudu kecil penuh garam ▪️Kacau atau blend guna blender
▪️Guna talam 8 inci ▪️Setiap lapis kukus 15-20 minit
#adikfoods  #adikfoodsrecipe #homemade #homecooking #dessert #kuihtalam #sweet #sisters #love #resepi #recipe #recipevideo #foodie #sugar #foodoftheday #terlajaklaris #asianfood #malaysia #indonesia #thaifood #coconut 
#instagood #cooking #foodporn #rasa #kongsiresepi #berbagiresep #sayamasak #lovecooking #kue
  • Adik’s Talam Pandan. Talam ini adik saya Yan ❤️yang pandai membuatnya. Adik saya ni penggemar pokok dan bunga. Bila berada dirumah dia, saya teruja dengan hasil tanamannya dari pokok bunga hinggalah tanaman rempah ratus. Segar bugar dan penuh kehijauan dari dari depan hinggalah ke belakang rumah. Cantik tersusun. Suka memasak dan apabila berada dirumahnya kita tak sempat lapar, ada sahaja menunya. Saya selalu kagum dengan Yan, cantik putih macam mak, sangat kreatif pandai melukis, rajin memasak, mengemas dan sangat tabah melalui ranjau kehidupan semasa kecilnya. Moga adik saya sentiasa dibawah lindunganNya dan beroleh kebahagiaan dunia akhirat.
    Kredit Lagu latar : Ai De Ni A oleh Teresa Teng
    🎼🎶🎵🎵🎶🎼🎵🎶🎼🎵🎶
    Wǒ ài de nǐ *ya wǒ ài de
    Ku sayang kamu, sayang kamu
    Nǐ zài nǎlǐ ya zài nǎlǐ
    Dimanakah dikau, di mana? *️⃣Bahan-bahan lapisan bawah
    1 cawan gula
    1 cawan tepung beras
    ¾ cawan tepung ubi kayu
    ¼ cawan tepung Hoen Kwee (warna hijau)
    1 sudu besar air kapur /1 sudu kecil alkaline water
    Sedikit garam
    2 cawan air
    1 ½ cawan air daun pandan (dari 5-7 helai daun)
    Pewarna hijau (jika guna tepung Hoen Kwee warna Putih)
    Esen pandan (optional)
    ▪️Kacau atau blend guna blender
    *️⃣Bahan-bahan lapisan atas
    1 cawan santan (1 kotak kecil santan)
    2 cawan air
    ¾ cawan tepung beras
    ¼ cawan tepung Hon Kwee (warna putih)
    1sudu kecil penuh garam ▪️Kacau atau blend guna blender
    ▪️Guna talam 8 inci ▪️Setiap lapis kukus 15-20 minit
    #adikfoods #adikfoodsrecipe #homemade #homecooking #dessert #kuihtalam #sweet #sisters #love #resepi #recipe #recipevideo #foodie #sugar #foodoftheday #terlajaklaris #asianfood #malaysia #indonesia #thaifood #coconut
    #instagood #cooking #foodporn #rasa #kongsiresepi #berbagiresep #sayamasak #lovecooking #kue
  • 5,222 260 1 November, 2018

Latest Instagram Posts

  • Save satu post with me❤️... Terima kasih, Sis Fatin, Sis Salmie dan Sis Nik Hadini, sudi luang masa menimba ilmu bersama kami. Diharapkan segala perkongsian resepi dan teknik dalam baking class memberi manfaat. Jangan lupa balik buat homework ye!
.
Harap semua dapat buat dan ikuti semua resepi dengan baik. Mohon maaf andai ada silap dan salah dari pihak kami sepanjang kelas berlansung
.
ZulShiraRecipe's Baking Class
-MAKARONI BAKAR BERLAUK
-AKOK KEDUT PANDAN NISEY
-KUIH BEKO PANDAN
.
Alhamdulillah... salam penuh kasih sayang buat semua, zulshira❤️
💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕
BAKING CLASS
.
Anda berminat??? Sila whatsapp kami.
❌NO DM❌
SEMUA URUSAN MELALUI WHATSAPP
(Beri kami masa 2-3hari untuk reply)
.
Insyaallah, pengalaman yang saya ada, semenjak dari bangku sekolah... membantu perniagaan ibubapa, membekal kuih-muih di Kafe UPM (Serdang,Selangor), berniaga Kedai Makan, Pasar Malam, Pasar Tani, Bazar Ramadhan dan membekal aneka kuih muih dan kek untuk pasaran Kelantan, akan saya kongsikan bersama anda yang berminat.
.
*TERTAKLUK KEPADA TERMA DAN SYARAT YANG KAMI TETAPKAN
.
BOOKING THROUGH WHATSAPP ONLY
0109171814
❌NO DM❌
.
.
.
.
.
BOOKING MELALUI WHATSAPP SAHAJA
0109171814
❌NO DM❌
.
.
.
.
.
BOOKING MELALUI WHATSAPP SAHAJA
0109171814
❌NO DM❌
.
.
.
.
.
#zulshirarecipe #bakingclass #personalclass #bakingclasskelantan #bakingclasskotabharu #kuih #kuihkelantan #kuihmuih #kuihtalam #kekkelantan #kekkotabharu #foods #foodspotting #foodstagram #pictures #instafoodie #igfood #instafoodie #igfood #desserts #nomnom #yumyum #feedfeed #bakery #pastry #foodgram #f52grams #kotabharubakers #kotabharu #kelantan
  • Save satu post with me❤️... Terima kasih, Sis Fatin, Sis Salmie dan Sis Nik Hadini, sudi luang masa menimba ilmu bersama kami. Diharapkan segala perkongsian resepi dan teknik dalam baking class memberi manfaat. Jangan lupa balik buat homework ye!
    .
    Harap semua dapat buat dan ikuti semua resepi dengan baik. Mohon maaf andai ada silap dan salah dari pihak kami sepanjang kelas berlansung
    .
    ZulShiraRecipe's Baking Class
    -MAKARONI BAKAR BERLAUK
    -AKOK KEDUT PANDAN NISEY
    -KUIH BEKO PANDAN
    .
    Alhamdulillah... salam penuh kasih sayang buat semua, zulshira❤️
    💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕
    BAKING CLASS
    .
    Anda berminat??? Sila whatsapp kami.
    ❌NO DM❌
    SEMUA URUSAN MELALUI WHATSAPP
    (Beri kami masa 2-3hari untuk reply)
    .
    Insyaallah, pengalaman yang saya ada, semenjak dari bangku sekolah... membantu perniagaan ibubapa, membekal kuih-muih di Kafe UPM (Serdang,Selangor), berniaga Kedai Makan, Pasar Malam, Pasar Tani, Bazar Ramadhan dan membekal aneka kuih muih dan kek untuk pasaran Kelantan, akan saya kongsikan bersama anda yang berminat.
    .
    *TERTAKLUK KEPADA TERMA DAN SYARAT YANG KAMI TETAPKAN
    .
    BOOKING THROUGH WHATSAPP ONLY
    0109171814
    ❌NO DM❌
    .
    .
    .
    .
    .
    BOOKING MELALUI WHATSAPP SAHAJA
    0109171814
    ❌NO DM❌
    .
    .
    .
    .
    .
    BOOKING MELALUI WHATSAPP SAHAJA
    0109171814
    ❌NO DM❌
    .
    .
    .
    .
    .
    #zulshirarecipe #bakingclass #personalclass #bakingclasskelantan #bakingclasskotabharu #kuih #kuihkelantan #kuihmuih #kuihtalam #kekkelantan #kekkotabharu #foods #foodspotting #foodstagram #pictures #instafoodie #igfood #instafoodie #igfood #desserts #nomnom #yumyum #feedfeed #bakery #pastry #foodgram #f52grams #kotabharubakers #kotabharu #kelantan
  • 12 0 52 minutes ago
  • Terima kasih, Sis Fatin, Sis Salmie dan Sis Nik Hadini, sudi luang masa menimba ilmu bersama kami. Diharapkan segala perkongsian resepi dan teknik dalam baking class memberi manfaat. Jangan lupa balik buat homework ye!
.
Harap semua dapat buat dan ikuti semua resepi dengan baik. Mohon maaf andai ada silap dan salah dari pihak kami sepanjang kelas berlansung
.
ZulShiraRecipe's Baking Class
-MAKARONI BAKAR BERLAUK
-AKOK KEDUT PANDAN NISEY
-KUIH BEKO PANDAN
.
Alhamdulillah... salam penuh kasih sayang buat semua, zulshira❤️
💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕
BAKING CLASS
.
Anda berminat??? Sila whatsapp kami.
❌NO DM❌
SEMUA URUSAN MELALUI WHATSAPP
(Beri kami masa 2-3hari untuk reply)
.
Insyaallah, pengalaman yang saya ada, semenjak dari bangku sekolah... membantu perniagaan ibubapa, membekal kuih-muih di Kafe UPM (Serdang,Selangor), berniaga Kedai Makan, Pasar Malam, Pasar Tani, Bazar Ramadhan dan membekal aneka kuih muih dan kek untuk pasaran Kelantan, akan saya kongsikan bersama anda yang berminat.
.
*TERTAKLUK KEPADA TERMA DAN SYARAT YANG KAMI TETAPKAN
.
BOOKING THROUGH WHATSAPP ONLY
0109171814
❌NO DM❌
.
.
.
.
.
BOOKING MELALUI WHATSAPP SAHAJA
0109171814
❌NO DM❌
.
.
.
.
.
BOOKING MELALUI WHATSAPP SAHAJA
0109171814
❌NO DM❌
.
.
.
.
.
#zulshirarecipe #bakingclass #personalclass #bakingclasskelantan #bakingclasskotabharu #kuih #kuihkelantan #kuihmuih #kuihtalam #kekkelantan #kekkotabharu #foods #foodspotting #foodstagram #pictures #instafoodie #igfood #instafoodie #igfood #desserts #nomnom #yumyum #feedfeed #bakery #pastry #foodgram #f52grams #kotabharubakers #kotabharu #kelantan
  • Terima kasih, Sis Fatin, Sis Salmie dan Sis Nik Hadini, sudi luang masa menimba ilmu bersama kami. Diharapkan segala perkongsian resepi dan teknik dalam baking class memberi manfaat. Jangan lupa balik buat homework ye!
    .
    Harap semua dapat buat dan ikuti semua resepi dengan baik. Mohon maaf andai ada silap dan salah dari pihak kami sepanjang kelas berlansung
    .
    ZulShiraRecipe's Baking Class
    -MAKARONI BAKAR BERLAUK
    -AKOK KEDUT PANDAN NISEY
    -KUIH BEKO PANDAN
    .
    Alhamdulillah... salam penuh kasih sayang buat semua, zulshira❤️
    💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕
    BAKING CLASS
    .
    Anda berminat??? Sila whatsapp kami.
    ❌NO DM❌
    SEMUA URUSAN MELALUI WHATSAPP
    (Beri kami masa 2-3hari untuk reply)
    .
    Insyaallah, pengalaman yang saya ada, semenjak dari bangku sekolah... membantu perniagaan ibubapa, membekal kuih-muih di Kafe UPM (Serdang,Selangor), berniaga Kedai Makan, Pasar Malam, Pasar Tani, Bazar Ramadhan dan membekal aneka kuih muih dan kek untuk pasaran Kelantan, akan saya kongsikan bersama anda yang berminat.
    .
    *TERTAKLUK KEPADA TERMA DAN SYARAT YANG KAMI TETAPKAN
    .
    BOOKING THROUGH WHATSAPP ONLY
    0109171814
    ❌NO DM❌
    .
    .
    .
    .
    .
    BOOKING MELALUI WHATSAPP SAHAJA
    0109171814
    ❌NO DM❌
    .
    .
    .
    .
    .
    BOOKING MELALUI WHATSAPP SAHAJA
    0109171814
    ❌NO DM❌
    .
    .
    .
    .
    .
    #zulshirarecipe #bakingclass #personalclass #bakingclasskelantan #bakingclasskotabharu #kuih #kuihkelantan #kuihmuih #kuihtalam #kekkelantan #kekkotabharu #foods #foodspotting #foodstagram #pictures #instafoodie #igfood #instafoodie #igfood #desserts #nomnom #yumyum #feedfeed #bakery #pastry #foodgram #f52grams #kotabharubakers #kotabharu #kelantan
  • 11 0 1 hour ago
  • 🌈TALAM PUJAAN HATI KANDA 🌈
.
Susah sebenarnya untuk hasilkan seloyang talam sekiranya tiada guide seorang guru

Seperti semua tahu, kena masak talam ni sampai naik wap. Apa itu naik wap? Macam mana nak tahu wap tu? Wajib ke masak dulu?

Ditambah pula dengan masalah permukaan talam tak cantik. Kuih lembik & benyek. Antara question rating tinggi adalah “kenapa talam saya merekah?” And WHY all of this happen? Sebab tiada guide daripada seorang guru

Daripada penyediaan bahan, tips untuk menjimatkan masa dalam pembuatan talam dan juga cara nak potong talam like a pro pun cikgu akan dedahkan di Kelas Talam Pujaan Hati Kanda

Antara yang dipelajari
• Talam Dodol
• Talam Ubi Kayu
• Talam Gula Merah
• Talam Cheese Oreo
• Talam Pisang
• Talam Durian
• Tok Aji Serbe / Pulut Sekaya
• Talam Ubi Kanda

Tips perniagaan & tips untuk upgrade sales talam anda pun akan didedahkan. Setakat 30 loyang talam sehari memang kacang jee

Tarikh : 26 Januari 2019 ( Sabtu )

Masa : 9 pagi - 2 petang

Fees : RM250 ( deposit RM100 )
*Deposit diperlukan SELEWATNYA DUA HARI SEBELUM TARIKH KELAS dan yang beri komitmen akan dapat sijil penyertaan

Tempat : Cikgu Garang Academy. Seksyen 28, Shah Alam
.
📲 019 664 7769 (along)
Http://cikgugarang.wasap.my
.
#kelastalam #kuihtalam #talam #talamtokyo #talamanca #talamcendol #talamdurian #talamsuji #talamsuji #talamkeladi #talamjagung #brunei #bruneifoodies #singapore #singaporefood #talamoreocheese #talamdurian #talamubi #talamubikayu #tepungtalam #kuihmuih #kuih #kuihtradisional #kuihlapis
  • 🌈TALAM PUJAAN HATI KANDA 🌈
    .
    Susah sebenarnya untuk hasilkan seloyang talam sekiranya tiada guide seorang guru

    Seperti semua tahu, kena masak talam ni sampai naik wap. Apa itu naik wap? Macam mana nak tahu wap tu? Wajib ke masak dulu?

    Ditambah pula dengan masalah permukaan talam tak cantik. Kuih lembik & benyek. Antara question rating tinggi adalah “kenapa talam saya merekah?” And WHY all of this happen? Sebab tiada guide daripada seorang guru

    Daripada penyediaan bahan, tips untuk menjimatkan masa dalam pembuatan talam dan juga cara nak potong talam like a pro pun cikgu akan dedahkan di Kelas Talam Pujaan Hati Kanda

    Antara yang dipelajari
    • Talam Dodol
    • Talam Ubi Kayu
    • Talam Gula Merah
    • Talam Cheese Oreo
    • Talam Pisang
    • Talam Durian
    • Tok Aji Serbe / Pulut Sekaya
    • Talam Ubi Kanda

    Tips perniagaan & tips untuk upgrade sales talam anda pun akan didedahkan. Setakat 30 loyang talam sehari memang kacang jee

    Tarikh : 26 Januari 2019 ( Sabtu )

    Masa : 9 pagi - 2 petang

    Fees : RM250 ( deposit RM100 )
    *Deposit diperlukan SELEWATNYA DUA HARI SEBELUM TARIKH KELAS dan yang beri komitmen akan dapat sijil penyertaan

    Tempat : Cikgu Garang Academy. Seksyen 28, Shah Alam
    .
    📲 019 664 7769 (along)
    Http://cikgugarang.wasap.my
    .
    #kelastalam #kuihtalam #talam #talamtokyo #talamanca #talamcendol #talamdurian #talamsuji #talamsuji #talamkeladi #talamjagung #brunei #bruneifoodies #singapore #singaporefood #talamoreocheese #talamdurian #talamubi #talamubikayu #tepungtalam #kuihmuih #kuih #kuihtradisional #kuihlapis
  • 29 0 4 hours ago
  • BINGKA UBI KAYU
Ingat nak buat kuih talam pagi tadi, sekali gas habis😅 Kita tukar plan buat kuih guna oven, jadilah bingka ubi kayu ni ha. Untuk husband bawak pi dengar ceramah. Rezeki kita kongsi bersama. Alhamdulillah 💕
  • BINGKA UBI KAYU
    Ingat nak buat kuih talam pagi tadi, sekali gas habis😅 Kita tukar plan buat kuih guna oven, jadilah bingka ubi kayu ni ha. Untuk husband bawak pi dengar ceramah. Rezeki kita kongsi bersama. Alhamdulillah 💕
  • 18 1 6 hours ago
  • Mini pek RM5. Combo Kole Kacang & Talam Suji.

Buka tempahan untuk esok 21 JAN 2109/ ISNIN.

Self Pick Up (alamat akan diberi) / penghantaran bercaj (Tanah Merah shj). https://wa.me/601132647344 (Klik link di bio)

#kuihtalamtanahmerah #kuihtalam
  • Mini pek RM5. Combo Kole Kacang & Talam Suji.

    Buka tempahan untuk esok 21 JAN 2109/ ISNIN.

    Self Pick Up (alamat akan diberi) / penghantaran bercaj (Tanah Merah shj). https://wa.me/601132647344 (Klik link di bio)

    #kuihtalamtanahmerah #kuihtalam
  • 2 0 8 hours ago
  • 🌈TALAM PUJAAN HATI KANDA 🌈
.
Susah sebenarnya untuk hasilkan seloyang talam sekiranya tiada guide seorang guru

Seperti semua tahu, kena masak talam ni sampai naik wap. Apa itu naik wap? Macam mana nak tahu wap tu? Wajib ke masak dulu?

Ditambah pula dengan masalah permukaan talam tak cantik. Kuih lembik & benyek. Antara question rating tinggi adalah “kenapa talam saya merekah?” And WHY all of this happen? Sebab tiada guide daripada seorang guru

Daripada penyediaan bahan, tips untuk menjimatkan masa dalam pembuatan talam dan juga cara nak potong talam like a pro pun cikgu akan dedahkan di Kelas Talam Pujaan Hati Kanda

Antara yang dipelajari
• Talam Dodol
• Talam Ubi Kayu
• Talam Gula Merah
• Talam Cheese Oreo
• Talam Pisang
• Talam Durian
• Tok Aji Serbe / Pulut Sekaya
• Talam Ubi Kanda

Tips perniagaan & tips untuk upgrade sales talam anda pun akan didedahkan. Setakat 30 loyang talam sehari memang kacang jee

Tarikh : 26 Januari 2019 ( Sabtu )

Masa : 9 pagi - 2 petang

Fees : RM250 ( deposit RM100 )
*Deposit diperlukan SELEWATNYA DUA HARI SEBELUM TARIKH KELAS dan yang beri komitmen akan dapat sijil penyertaan

Tempat : Cikgu Garang Academy. Seksyen 28, Shah Alam
.
📲 019 664 7769 (along)
Http://cikgugarang.wasap.my
.
#kelastalam #kuihtalam #talam #talamtokyo #talamanca #talamcendol #talamdurian #talamsuji #talamsuji #talamkeladi #talamjagung #brunei #bruneifoodies #singapore #singaporefood #talamoreocheese #talamdurian #talamubi #talamubikayu #tepungtalam #kuihmuih #kuih #kuihtradisional #kuihlapis
  • 🌈TALAM PUJAAN HATI KANDA 🌈
    .
    Susah sebenarnya untuk hasilkan seloyang talam sekiranya tiada guide seorang guru

    Seperti semua tahu, kena masak talam ni sampai naik wap. Apa itu naik wap? Macam mana nak tahu wap tu? Wajib ke masak dulu?

    Ditambah pula dengan masalah permukaan talam tak cantik. Kuih lembik & benyek. Antara question rating tinggi adalah “kenapa talam saya merekah?” And WHY all of this happen? Sebab tiada guide daripada seorang guru

    Daripada penyediaan bahan, tips untuk menjimatkan masa dalam pembuatan talam dan juga cara nak potong talam like a pro pun cikgu akan dedahkan di Kelas Talam Pujaan Hati Kanda

    Antara yang dipelajari
    • Talam Dodol
    • Talam Ubi Kayu
    • Talam Gula Merah
    • Talam Cheese Oreo
    • Talam Pisang
    • Talam Durian
    • Tok Aji Serbe / Pulut Sekaya
    • Talam Ubi Kanda

    Tips perniagaan & tips untuk upgrade sales talam anda pun akan didedahkan. Setakat 30 loyang talam sehari memang kacang jee

    Tarikh : 26 Januari 2019 ( Sabtu )

    Masa : 9 pagi - 2 petang

    Fees : RM250 ( deposit RM100 )
    *Deposit diperlukan SELEWATNYA DUA HARI SEBELUM TARIKH KELAS dan yang beri komitmen akan dapat sijil penyertaan

    Tempat : Cikgu Garang Academy. Seksyen 28, Shah Alam
    .
    📲 019 664 7769 (along)
    Http://cikgugarang.wasap.my
    .
    #kelastalam #kuihtalam #talam #talamtokyo #talamanca #talamcendol #talamdurian #talamsuji #talamsuji #talamkeladi #talamjagung #brunei #bruneifoodies #singapore #singaporefood #talamoreocheese #talamdurian #talamubi #talamubikayu #tepungtalam #kuihmuih #kuih #kuihtradisional #kuihlapis
  • 50 0 11 hours ago